Min erfarenhet efter detta bygge är att det finns tre sorters entreprenörer; Den förstnämda är den yrkesstolta, den andra är den svaga och den tredje är den maktutspelande. Jag skall förklara skillnaden utifrån vår erfarenhet.
Den yrkesstolta entreprenören är en lyhörd entreprenör som går in för ett jobb med målet att göra kunden nöjd. Man planerar sitt arbete, man kommunicerar med kunden och om fel uppstår så försöker man gemensamt med kunden hitta en lösning. Vi har haft förmånen att jobba med några sådana i detta bygge, och vi kommer fortsätta att anlita dem och rekommendera dem.
Den svaga entreprenören är den entreprenör som vill väl, som vill göra ett bra jobb, som vill ha nöjda kunder men som inte orkar bråka med de som är underställda. Denna typ av entreprenör är helt beroende av att de underställda tillhör kategori 1 (de yrkesstolta) eller i alla fall kategori 2 (de svaga) eftersom denna inte kan eller orkar ta konflikterna neråt om något går fel. Vår huvudentreprenör tillhörde denna kategori och han har velat så fruktansvärt väl men fått ta alla smällar då han inte orkat/kunnat ta smällarna neråt. Med bra underställda (såsom vårt andra snickarteam) fungerar detta bra, men det blir komplicerat om och när det blir problem.
Den maktutspelande entreprenören är den entreprenör som tror att han besitter makten i bygget, som tror att man mer eller mindre kan göra som man vill och att man kan smita från ansvar. Det är en sådan entreprenör som hellre skäller ut kunden än rättar sina fel. En entreprenör som inte lyssnar på kundens önskemål eller kritik. En entreprenör som är övertygad om att man kan strunta i kunden för man kommer ändå få sina pengar tillslut. Vi har testat två sådan entreprenörer. De är rätt lätta att genomskåda, det räcker att konfrontera dem en enda gång så börjar okvedesorden komma. De bryter dessutom löften eller vill inte ens göra överenskommelser. De vill komma och gå som de vill på byggplatsen. De är dessutom oaktsamma om kundens egendom såsom tomt och hussats. De anser helt enkelt att de har makten över byggherren och därmed är fria att bete sig nästan precis som de vill.
Om de på ett eller annat sätt förlorar makten så utför de maktutspel för att ”sätta kunden på plats”. Vår första snickare gjorde exempelvis detta maktutspel på vår egendom:

Utan att fråga oss om tillåtelse har snickarna eldat så att berghällen spruckit. Något vi aldrig, aldrig skulle ha tillåtit.
Den sista snickarteamet utsatte oss dels för hemfridsbrott, men vägrade också följa order från vår huvudentreprenör när man avetablerade sig genom att exempelvis inte städade undan sina fimpar med mera:
Man valde alltså att motgå uppdraget att plocka upp dessa. Istället packade man ihop sina grejer och åkte för att sitta i färjelägret och vänta 2 1/2 timme på nästa färja. Nästan skrattretande! Nu tror jag ju inte de visste att jag räknade ut detta…vilket ju bara få beteendet att bli löjligt. Men de hade alltså 2 1/2 timme på sig att städa men valde att frysa i bilen 2 1/2 timme! Ett vald som påverkar kundnöjdheten enormt!
Det är små grejer, men de får byggherren att känna sig obekväm. Medvetet eller omedvetet utövar alltså entreprenören makt på byggherren för att få den att känna sig dålig eller beroende. Och även för mig som jobbar med att studera denna typen av maktutspel sårar dessa gärningar. Hur mycket sårar det då dem som inte är medvetna eller vet och förstår vad det rör sig om? Så mitt tips är att akta er för entreprenörer med maktutspel som affärsidé! Det är du som byggherre som sitter på pengarna och därmed makten. Det är du som kund som skall bli nöjd med produkten och få det du beställt. Du skall inte nöja dig med något halvdant bara för att människor inte levererar eller är otrevliga mot dig.